Hrana & vino

Prednost Šentjošta je, da se tu pomiriš – kot gost in kot kuhar. Kot kuhar si vsakodnevno vpet v svoje okolje. Čakaš na zadostne količine brezovega soka, odkrivaš skrita rastišča gob, opazuješ preganjanje rac ali mojstrstvo Koligarjevega obvladovanja rib, okušaš nove sire pri Orešnikovih ali s strahospoštovanjem odpiraš kozarce v fermentarnici. Filozofija, ki spremlja naše krožnike, se vedno prilagaja ciklom narave, le tu in tam nam jih uspe pretentati in poseči po shrankih iz kleti. 

Izjemno ponosni smo, da lahko za glavnino naših jedi povemo, da so uporabljene sestavine še nedavno rasle na našem vrtu ali v bližnjem gozdu. To zavedanje človeka – gosta in kuharja – poveže z naravo in ponudi iztočnice za razmislek o tem in onem. Veselijo nas uspehi, ki jih dosegamo v nedavno prenovljeni kleti, predvsem usvojen nabor znanj s področja fermentacije: priprave kimčijev, dašijev ter garumov, lastne različice sojine omake in paste miso, poigravanje s kojijem in kombučami, pa nasoljevanje rib in njihovo zorjenje, pridelava prvovrstnega račjega mesa in kar je še tega.

 

Narava je navdih.

Z izjemo stalnice – navdiha, ki ga ponuja narava – je težko opisati, zakaj se na krožnikih družijo ravno te izbrane sestavine v ravno tej obliki, a izbrani okusi so vselej dovolj povedni in jasno izražajo Lukovo vizijo.

 

Z veseljem vam bomo domislice vedno znova predstavili v obliki krajšega ali daljšega degustacijskega menija, ki se dnevno nekoliko spreminja glede na trenutni navdih in zalogo sestavin.

Če si boste želeli izvedeti več, vam bomo več tudi povedali ob spremljavi izbranih pretežno naravnih vin iz občudovanja vredne zaloge etiket v naši kleti, ali pa čajev, junov in vseh vrst brezalkoholnih napitkov, ki jih prav tako pripravljamo sami.

To spletno mesto uporablja piškotke. Podrobnosti